Gyakran Ismételt Kérdések

Ha nem találta meg kérdésére a válaszát keressen elérhetőségeink egyikén
Mikor ülthető?

Március – május illetve októbertől a fagyokig.
A konténeres rózsák nyáron is ültethetők.

Hogyan ültessem el?

A nagytermetű floribundák 60 cm sor-, 30 cm tőtávra, a kistermetű floribundák 40 cm sor-, 30 cm tőtávolságra legyenek ültetéskor.
A hajtásokat kb. 15-20 cm magasan, a gyökereket 20 cm-re ajánljuk visszavágni és 24 órára vízbe kell őket állítani. Az ültetőgödör olyan mély és széles legyen, hogy a gyökerek mellé laza morzsalékos talaj kerüljön. A beáztatott töveket állítsa be a gödörbe, majd a gyökereket takarja be földdel. Erős tömörítés után alaposan be kell öntözni a töveket. A szemzés helye a talaj felszíne alatt legfeljebb 5 cm-rel legyen.
Függetlenül attól, hogy ősszel vagy tavasszal ültetjük a rózsákat, mindenképpen fel kell azokat kupacolni.
A feltöltés a kiszáradástól és a fagytól védi a töveket.

Kitakarás csak a sikeres eredés után tavasszal.

Hogyan gondozzam télen?

A rózsatöveket késő ősszel földdel felkupacoljuk olyan magasan, hogy a szemzés fölött 15-20 cm magasságban takarja a föld. Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek, egyharmad részüket vágjuk vissza.
A szabadgyökerű rózsák forgalmazása, tavasszal (március-április) és ősszel (október-november) időszakban zajlik. Nyári időszakban konténeres rózsát forgalmazunk, mely a téli fagyos hónapokon kívül egész évben ültethető.

Hogyan öntözzem?

A rózsa mélyreható gyökerei nyáron is biztosítják a megfelelő vízellátást. Amennyiben mégis öntözni kell, tartsa szem előtt: egyszeri alapos tő beöntözés (30 l/m2) többet ér, mint a napi spriccelés. A rózsákat soha ne öntözze a legnagyobb melegben, inkább reggel vagy este.
Csak a töveket öntözze, így a víz könnyebben bejut a talajba, és nem károsítja a bimbókat és a virágokat, valamint nem segíti elő a lisztharmat és a rozsdafoltosság kialakulását.

Vissza kell metszeni a rózsát?

Az előző évi virágzás maradványait (legfelső egykét rüggyel együtt) valamint az öreg, beteg és a meddő vesszőket kell eltávolítani. Soha ne metsszen rövidre!

Hogyan kell a rózsát tápanyagozni?

Trágya nélkül a rózsák fogékonyabbak a betegségekre és kártevőkre, növekedésük alábbhagy és bimbóik, virágaik nem kielégítőek. Hasznos, ha késő ősszel vékonyan istállótrágyát szór a tövek mellé, amit tavasszal bedolgoz a talajba. Az idősebb, kifejlett rózsákat ezen kívül még az első virágzáskor érdemes valamely műtrágyával trágyázni. Óvakodjon a túl sok vagy egyoldalú trágyázástól. Augusztus 1. után kerülje a nitrogéntartalmú műtrágyák adagolását, mert indirekt módon elősegítik a lisztharmat fertőzést. Réztartalmú szerrel érdemes ősszel lepermetezni a töveket, ez elősegíti a vesszők beérését. Trágyázáskor nagyon fontos a sok nedvesség. A szer ne kerüljön a levelekre és a virágokra, mert megégetheti azokat. A rózsák számára kaphatók olyan komplex műtrágyák, amelyek alkalmazása esetén a tápanyagpótlás egyáltalán nem jelent problémát.

Hogyan csoportosíthatóak a rózsák?

A kerti rózsák szülőfajok, külső megjelenés és a felhasználás célja szerint csoportosíthatók.
Teahibridek: Hosszú hajtásaikon nagyméretű, egyesével álló virágok nyílnak. Vágottvirág-termesztésre és virágágyi kiültetésre egyaránt alkalmas.
Floribundák, polyanthák: Virágágyak beültetésére alkalmas fajták. Egy-egy hajtásukon sok, a teahibridekénél kisebb virág található. Bőséges virágzásukkal egész nyáron állandó színfoltjai a kertnek.